Berlinguiden.net

Din ferieguide til Berlin!

Reichstag Bygningen

 

Historie og Dagens Funksjon

 

Reichstag bygningen er en av Berlins mest ikoniske og historisk betydningsfulle strukturer. Bygningen, som ligger ved bredden av elven Spree i hjertet av den tyske hovedstaden, har spilt en sentral rolle i Tysklands politiske liv siden slutten av 1800-tallet. Med sin storslåtte arkitektur og rike historie, tiltrekker Reichstag bygningen besøkende fra hele verden.

 

 

Reichstags historie


Reichstag bygningen ble opprinnelig designet av arkitekten Paul Wallot og ble fullført i 1894 for å huse det tyske parlamentet, Reichstag. Den nyrenessanse strukturen ble et symbol på det tyske keiserrikets makt og en manifestasjon av den tyske nasjonalstaten. Bygningen ble tatt i bruk under keiser Wilhelm II, og den forble et sentrum for tysk politikk gjennom det tidlige 20. århundre.

Et viktig øyeblikk i bygningens historie var den beryktede brannen i 1933. Brannen, som ødela store deler av interiøret, ble raskt utnyttet av Adolf Hitler og det nasjonalsosialistiske partiet som et påskudd for å erklære unntakstilstand og styrke sin makt. Mange historikere mener at brannen ble anstiftet av nazistene selv for å rettferdiggjøre undertrykkelsen av politiske motstandere.


Reichstag Under Andre Verdenskrig


Under andre verdenskrig spilte Reichstag bygningen en symbolsk rolle. Den ble et mål for allierte bomberaid og ble betydelig skadet under kampene. Mot slutten av krigen, under slaget om Berlin i 1945, ble bygningen et viktig symbol for sovjetiske styrker. Sovjetiske soldater kjempet hardt for å erobre Reichstag, og å heise det røde flagget over bygningen var en handling som markerte den sovjetiske seieren over Nazi-Tyskland.


Gjenoppbygging og Moderne Tid


Etter krigen lå Reichstag bygningen i ruiner og ble ikke fullt gjenoppbygd før flere tiår senere. I løpet av denne tiden fungerte den ikke som sete for noe parlament, ettersom Vest-Tyskland hadde flyttet sitt hovedsete til Bonn. Det var først etter den tyske gjenforeningen i 1990 at beslutningen ble tatt om å restaurere Reichstag og gjøre den til hjemmet for det forente Tysklands parlament, Bundestag.

Restaureringen, ledet av den britiske arkitekten Sir Norman Foster, ble fullført i 1999. Fosters design inkluderte en spektakulær glasskuppel som gir besøkende panoramautsikt over Berlin og symboliserer åpenhet og demokrati. Glasskuppelen har blitt et landemerke i seg selv og et populært turistmål.

Les mer …

Berlin etter at mørket har senket seg

 

Den tyske hovedstaden, Berlin, er full av attraksjoner og er et populært reisemål for norske storby-turister. Byen byr på overraskelser både dag og natt.

 

Når verdenskjente museer, historiske monumenter og spennende severdigheter er besøkt i løpet av de lyse timer, åpner Berlin opp en ny side av seg selv når solen går ned og mørket kommer snikende.

 

Vi har tatt en titt på litt av underholdningstilbudet som Tysklands hovedstad har å by på for natteravnene blant dere. Det er nemlig ingen grunn til at langhelgen i Berlin ikke også kan nytes i kvelds- og nattetimene.

 

 Kilde: Pixabay

Les mer …

En sportsnerd i Berlin

 

Mange forbinder Berlin med Brandenburger Tor og Checkpoint Charlie. Men hva gjør du egentlig hvis du bare vil se litt sport under ditt Berlin-besøk?

 

Berlin er en fenomenal hovedstad og et opplagt reisemål til, for eksempel, en langhelg alene med kjæresten. Her finner du massevis av historie, glimrende shopping, storslagne konserter og et pulserende natteliv.

 

Kilde: Pixabay

 

Men hva med deg som elsker sport og gjerne vil få med deg et idrettsarrangement når du reiser på ferie? Selv om idretten i Berlin kanskje ikke omtales først i de store turistguidene har byen likevel et enormt idrettsliv å by på, og det er gode muligheter for at du kan få med deg sportsbegivenheter på aller høyeste nivå hvis du bruker noen dager i den tyske hovedstaden. Nedenfor kikker vi på noen av de mest opplagte mulighetene for en sportsnerd i Berlin.

Les mer …

Berliner Dom

 

Historie tilbake til 1500 tallet.

Berliner Dom er den protestantiske domkirken i Berlin som har en omfattende historie tilbake til 1500 tallet. I krypten i kjelleren ligger det kongelige begravd fra en periode over 400 år. Berliner Dom ble hardt skadet under bombingen under andre verdenskrig og ble først fullstendig restaurert i 1993.

 

En arkitektonisk perle!

Berliner Dom er som så mange andre verdenskjente kirker en arkitektonisk perle med statuer og imponerende glassmosaikk. Den brukes i dag jevnlig til gudstjenester og diverse konserter.

 

En fin tur til toppen av kirketårnet.

Når du først besøker Berliner Dom er det et "must" å ta seg turen opp de nesten 300 trappetrinnene for å få med seg utsikten fra kirketårnet. Her har du panoramautsikt over hele Berlin.

 

Potsdamer Platz

 

Potsdamer Platz er et viktig trafikknutepunkt og en plass med historisk verdi som ligger ved Tiergarten i bydelen Mitte i Berlin.

 

Et symbol på gjenoppbyggingen etter Berlinmurens fall.

I dag er området selve symbolet på gjenoppbygningen av Berlin etter andre verdenskrig og den kalde krigen. Potsdamer Platz var bombet helt i grus etter andre verdenskrig og ble liggende i ruiner under den kalde krigen i et slags ingenmannsland. Etter Berlinmurens fall var området bl.a. stedet hvor den berømte konserten "the Wall Live in Berlin" ble holdt.

 

Kjente nye byggverk!

Når byen skulle bygges opp etter den kalde krigen til igjen å bli en viktig verdensmetropol ble Potsdamer Platz det naturlige valget for å bygge opp en hypermoderne bydel med en stor samling av skyskrapere, restauranter, kinoer, handlesentre m.m. Potsdamer Platz har flere store kjente bygninger/ byggverk, bl.a. Sony Center og Park Kollonaden. Daimler Chrysler og Deutsche har forøvrig sine hovedkarter her i spektakulære bygninger.

Dersom du vil gjøre noe du ellers ikke pleier når du er på Potsdamer Platz kan vi anbefale en tur i heliumsbalongen "Berlin¨Hi-Flyer" som tar deg med 150- meter over bakkenivå.

Brandenburger Tor

Brandenbrurger Tor

 

Brandenburger Tor er en triumfbue i enden av paradegaten Unter Den Linden ved Pariser Platz.

 

Et viktig historisk landemerke

Brandenburger Tor er et av Tysklands og Europas viktigste landemerker og har vært stedet for flere viktige historiske begivenheter siden den ble bygget i 1734. Den siste store begivenheten var under Tysklands gjenforening i 1989. Den ble et viktig symbol før og etter murens fall på grunn av at den stod som et skille mellom øst og vest Berlin.

Brandenburger Tor er en av attraksjonene i Berlin man virkelig bare må besøke for å kunne si at man har opplevd Berlin.

Copyrighted content. All Rights Reserved.